- Duitsland wil in rap tempo van het Russische aardgas af, zo heeft de Duitse bondskanselier aangegeven.
- Een alternatief voor Duitsland is meer gas importeren vanuit Canada, maar onderzoekers twijfelen of er snel genoeg extra aanvoer uit dat land kan komen.
- Canada heeft momenteel niet genoeg exportcapaciteit en het ontwikkelen daarvan kan jaren duren, aldus een rapport.
- Lees ook: Duitse huishoudens zouden deze winter kunnen overstappen op hout bij uitblijven Russisch gas, zegt Deutsche Bank
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil aardgas uit Canada gaan importeren, nu Duitsland minder aardgas vanuit Rusland geleverd krijgt.
Maar de overgang zou wel eens lastig kunnen worden. Gas uit Canada kan niet via pijpleidingen komen, maar zou in vloeibare vorm getransporteerd moeten worden per schip. Het gaat dan om zogenoemd liquified natural gas (LNG), dat in Duitsland weer omgezet kan worden tot regulier aardgas.
Canada beschikt momenteel echter niet over de capaciteit beschikt om LNG te exporteren en de ontwikkeling hiervan jaren zou kunnen duren, aldus onderzoekers.
“Nu Duitsland zich minder afhankelijk maakt van Russisch gas, is Canada de perfecte nieuwe partner”, zei Scholz dinsdag op een persconferentie, kort nadat de Canadese premier Justin Trudeau had gezegd dat de uitvoer van LNG naar Duitsland “haalbaar” zou zijn.
Gasaanvoer vanuit Canada maakt het voor Duitsland makkelijker om minder afhankelijk te worden van Rusland.
Vóór de inval in Oekraïne leverde Rusland, naast de aanvoer van gas via de Nordstream-pijpleiding, ook 32 procent van de totale hoeveelheid LNG die Duitsland verbruikt. Dit betekent dat Duitsland een van de landen is die het meest te lijden zal hebben als Europa helemaal van de Russische energietoevoer wordt afgesneden.
De gasaanvoer vanuit Canada lijkt niet op tijd op gang te kunnen komen
Onderzoekers betwijfelen of extra leveringen vanuit Canada snel genoeg zullen komen. Canada beschikt nog niet over de infrastructuur om LNG over zee te exporteren, maar is inmiddels begonnen met de bouw van twee terminals aan de westkust.
Het zal minstens drie jaar duren voor de eerste terminal klaar is, aldus een rapport van het International Institute for Sustainable Development. Tegen die tijd zal Europa volgens denktanks in de EU al helemaal afscheid hebben genomen van Russisch gas.
"Ondanks recente verzoeken om de onmiddellijke behoeften van Duitsland te ondersteunen, kan de Canadese LNG-infrastructuur niet op tijd worden opgeschaald om aan de kortetermijnbehoeften van Europa te voldoen", aldus het rapport.
Het is volgens het International Institute for Sustainable Development daarom logischer als landen zoals Duitsland zich tot Noorwegen te wenden, in plaats van tot Canada.
Een bron vertelde echter aan Reuters dat Scholz "zich terdege bewust is van het tijdschema dat gepaard gaat" met de nieuwe Canadese infrastructuur. Duitsland kijkt dan ook uit naar de invoer van gas "vanuit elke andere locatie dan Rusland", gezien de huidige krapte in het aanbod.
Sinds er sancties tegen Rusland zijn ingesteld door de inval van het land in Oekraïne, heeft Canada aangegeven dat het z'n productiecapaciteit zal gaan opschroeven met 200.000 extra vaten olie en 100.000 extra vaten aardgas per dag.
Aangezien Canada geen infrastructuur heeft om aardgas naar Europa te exporteren, wordt het overgrote deel van het Canadese gas gekocht door de VS, op dit moment de grootste LNG-leverancier ter wereld.